Tłusty Czwartek

1 marca 2011,
dodał: ilona.sonta
Artykuł zewnętrzny

Tłusty czwartek: przepis na pączki

Tłusty czwartek to ostatni czwartek karnawału. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, zakończony środą popielcową. Dziś zwyczajowo objadamy się pączkami lub faworkami w niektórych rejonach Polski nazywane chrustami. W regionie podkarpackim tłusty czwartek znany jest także jako „Combrowy Czwartek”, było to święto wszystkich krakowskich kramarek i służących.

W ten niezwykły dzień nikt nie jest wstanie odmówić sobie chodź jednego, pysznego pączka. Pomimo, że takie słodkości to prawdziwa burza kalorii, staramy się tym nie przejmować. Jest to nasza tradycja. Pamiętamy, gdy nasze babcie krzątały się po kuchni i przez cały dzień wypiekały pyszne pachnące pączki. Ich niesamowity zapach utrzymywał się w całym domu jeszcze przez kilka dni. Choć na każdym kroku mamy cukiernie, w której możemy je kupić nigdy nie zapomnimy babcinych pączków. Bo w sposobie ich wyrobu kryje się prawdziwy czar tej pięknej tradycji.

O to przede wszystkim w tym chodzi o kwintesencje tradycji ale również o dobrą zabawę w ten dzień. Każdy może zrobić pączki i najlepiej w dobrym towarzystwie w gronie rodziny lub przyjaciół.

Przepis na pączki

Składniki na około 25 pączków:

50 dag mąki (3 szklanki), 6 dag drożdży, 6 dag cukru (4 łyżki), 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 200ml mleka (szklanka), 1/2 szklanki cukru pudru, sól, tłuszcz do smażenia (smalec, margaryna), powidła śliwkowe lub dżem z róży lub inny, ew. łyżka spirytusu.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć roztopić masło a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie zmieszać rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodać resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawać kółka na jedno z nich położyć dżem, konfiturę lub powidła drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo tłuszczu ( tak żeby ciasto w nim pływało ) i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i … pączki gotowe. Smacznego.

Zobacz również:

  1. Co trzeba robić, żeby spalić jednego pączka
  2. Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki?
  3. Ile kalorii mają karnawałowe łakocie?
  4. Światowy Dzień Robienia Koktajli!




FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.