Tę sałatkę jarzynową możesz jeść bez wyrzutów sumienia! Przepis na dietetyczną wersję ulubionej sałatki Polaków

30 kwietnia 2024, dodał: Marta Dasińska

Zdrowa sałatka jarzynowa dla dzieci i osób dbających o linię? Tak! Jest taki pomysł i możliwość. A wykonie, bardzo łatwe. Przedstawiamy propozycję dietetycznej sałatki jarzynowej, którą możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Warto przekonać się, że kuchnia fit może być równie smaczna, co satysfakcjonująca i zdrowa.

Sałatka jarzynowa sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale spory dodatek majonezu zdecydowanie niszczy jej wartości odżywcze i sprawia, że może być prawdziwą bombą kaloryczną. Dlatego, aby odchudzić sałatkę wystarczy przede wszystkim zrezygnować z tradycyjnego majonezu. Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście! Fit sałatka jarzynowa bazuje na tradycyjnej recepturze, ale zwykły majonez zastępujemy samodzielnie wykonanym majonezem na bazie mleka i oleju. I to cały sekret fit sałatki jarzynowej.

Możemy oczywiście kupić tzw. majonez ekologiczny lub majonez vege, jednak ich walory smakowe są dalekie od ideału i mogą znacznie różnić się od smaku, który znamy. Podobnie dodanie tylko jogurtu, nie smakuje tak samo, jak pamiętamy z tradycyjnej wersji. Osoby, które są na diecie albo zmagają się z niestrawnością, koniecznie powinny wypróbować przepis na fit jarzynową z samodzielnie wykonanym majonezem.

Najlepsze imprezowe sałatki

W samym przepisie najważniejsze są świeże składniki – ich jakość jest bardzo istotna, gdyż nawet trochę zleżałe warzywa będą wyczuwalne w sałatce. Marchewka jest prawdziwą skarbnicą witamin i błonnika. Jest bogata w witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowych oczu i skóry. Jej słodki smak dodaje nie tylko koloru, ale i wartości odżywczych naszej sałatce. Pietruszka dostarcza prowitaminy A, witaminy C, witaminy PP,  witaminy K, soli mineralnych, żelaza i flawonoidów. Jest również dobrym źródłem błonnika. Przyczynia się do poprawy trawienia i nadaje sałatce lekko słodkiego, korzennego smaku. Seler korzeniowy ma smak z wyraźnym akcentem korzennym, który jest idealny do sałatki jarzynowej. Charakteryzuje go również bardzo intensywny przyjemny zapach. Zawiera do dwóch razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych, ponadto także witaminę B, kwas foliowy, witaminę PP, a także witaminę E, fosfor, wapń, potas, cynk.

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

Jajka, to z kolei wybitne źródło białka, witamin oraz minerałów. Są one nieodzownym składnikiem sałatki jarzynowej, nadając jej odpowiedniej konsystencji i wyjątkowego smaku. Ziemniaki są zazwyczaj podstawowym elementem tradycyjnej sałatki jarzynowej, ale jeśli chcemy, aby była niskokaloryczna możemy nieco zmniejszyć ich ilość. Ziemniaki są źródłem witaminy C, B6 oraz potasu, a ich delikatny ziemny smak idealnie komponuje się z innymi składnikami sałatki.

Warzywa należy ugotować tak, by były al dente, to także dobry sposób na zdrowszą potrawę. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz selera łatwo jest rozgotować, dlatego bardzo istotne jest kontrolowanie czasu gotowania warzyw. Jeśli lubicie ogórki kiszone, to nie żałujcie ich w sałatce, gdyż są nie tylko bardzo zdrowe, ale także mają korzystny wpływ na układ trawienny.

Podpowiadamy, jak przygotować dietetyczną wersję klasycznej sałatki jarzynowej, która zachwyca nie tylko smakiem, ale także korzyściami dla zdrowia.

Przepis na sałatkę

Składniki:
– 3 ziemniaki
– seler
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– por (ok. 10 cm)
– 1 jabłko
– 2 jajka
– 2 ogórki kiszone
– natka pietruszki

Ugotować ziemniaki w mundurkach, selera, marchewki i pietruszki. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić w kostkę. Pora pokroić w cienkie piórka, dodać pokrojone jabłko, jajka, i ogórki kiszone. Dodać majonez fit, doprawić i posypać natką pietruszki. Sałatka jarzynowa bez soli i pieprzu nie będzie nikomu smakowała.

Majonez z mleka i oleju

Majonez robi się banalnie szybko, nie warzy się, jest kremowy, delikatny w smaku i bardzo przypomina smak klasycznego majonezu.

Składniki:
– 200 ml oleju
– ok. 70 ml mleka
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka musztardy
– szczypta soli i pieprzu
– odrobina cukru do smaku

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia dość wąskiego wlać olej, mleko, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Powoli blendować blenderem ręcznym zaczynając od dna naczynia powoli przechodząc do góry przez ok. 1 min. Majonez umieścić w słoiku i włożyć do lodówki, po 30 min. jest gotowy do spożycia.

Od dzisiaj można świętować bez wyrzutów sumienia. Po odkryciu tajemnic dietetycznej wersji tradycyjnej sałatki jarzynowej, zobaczysz, że jej smak zachwyci każdego bez zbędnych kalorii. Czas na zdrowsze i równie pyszne święta. Życzymy smacznego! Poznaj inne polecane przepisy na naszym portalu i zaskocz najbliższych na śniadanie, obiad i kolację.

Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy