Tarteletki ze śmietaną i borówkami amerykańskimi

12 sierpnia 2012, dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny
  • składniki na  10 tarteletek

30 dag mąki

6 dag cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

3 łyżki śmietany

  • do napełnienia  babeczek

250 ml śmietanki kremówki

cukier do smaku

borówki ameryksńskie

starta czekolada

  • przepis

Mąkę siekamy  z masłem i  cukrem pudrem , łączymy z proszkiem do pieczenia , jajkami i śmietaną, mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę , zawijamy w  folię i wkładamy do  lodówki na 30 min,  po czym wyjmujemy , rozwałkowujemy i wkładamy do  foremek. Piekarnik rozgrzewamy do  temp 200 st,wstawiamy foremki z ciastem i pieczemy , aż ciasto będzie rumiane.
Schłodzoną śmietankę  ubijamy, dodajemy do smaku cukier. Napełniamy ostudzone ciasto w foremkach , posypujemy startą  czekoladą i dekorujemy borówkami .

  • warianty

zamiast borówek można podać z innymi owocami

file1344758489



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz