tarta za szpinakiem i serem pleśniowym

18 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200 g mąki

100 g zimnego masła

1 jajko

1 opakowanie szpinaku mrożonego

100 g sera pleśniowego np. lazur

100 ml śmietany 22%

1 łyżeczka masła

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz,gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
  2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
  3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
  4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
  5. szpinak podsmażyć na maśle,
  6. dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową,
  7. następnie dodać śmietanę i chwile podusić,
  8. na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
  9. zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera,
  10. pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.

file1268903821



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz