tarta za szpinakiem i serem pleśniowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko
1 opakowanie szpinaku mrożonego
100 g sera pleśniowego np. lazur
100 ml śmietany 22%
1 łyżeczka masła
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz,gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
- uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
- po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
- po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
- szpinak podsmażyć na maśle,
- dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową,
- następnie dodać śmietanę i chwile podusić,
- na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
- zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera,
- pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.