tarta za szpinakiem i serem pleśniowym

18 marca 2010,
dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200 g mąki

100 g zimnego masła

1 jajko

1 opakowanie szpinaku mrożonego

100 g sera pleśniowego np. lazur

100 ml śmietany 22%

1 łyżeczka masła

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz,gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
  2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
  3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
  4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
  5. szpinak podsmażyć na maśle,
  6. dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową,
  7. następnie dodać śmietanę i chwile podusić,
  8. na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
  9. zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera,
  10. pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.

file1268903821



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...