tarta z pieczonej dyni

18 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

600 g dyni obranej i bez pestek

100 g sera pleśniowego blue

200 g mąki

100 g masła

3 jajka

1 cebula czerwona

2 łyżki śmietany 12%

oliwa z oliwek

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • dynie pokroić w dużą kostkę , przyprawić, polać oliwą, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min,
  • z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
  • uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
  • wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 min,
  • na tarte wyłożyć dynie,
  • pozostałe jajka rozkłócić ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zalać dynię,
  • cebulę pokroić w piórka, posypać tarte, pokruszyć na nią ser,
  • piec jeszcze 15 min w piekarniku

file1268903292



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz