tarta z pieczonej dyni
Artykuł zewnętrzny
600 g dyni obranej i bez pestek
100 g sera pleśniowego blue
200 g mąki
100 g masła
3 jajka
1 cebula czerwona
2 łyżki śmietany 12%
oliwa z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- dynie pokroić w dużą kostkę , przyprawić, polać oliwą, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min,
- z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
- uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
- wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 min,
- na tarte wyłożyć dynie,
- pozostałe jajka rozkłócić ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zalać dynię,
- cebulę pokroić w piórka, posypać tarte, pokruszyć na nią ser,
- piec jeszcze 15 min w piekarniku