tarta z pieczonej dyni

18 marca 2010,
dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

600 g dyni obranej i bez pestek

100 g sera pleśniowego blue

200 g mąki

100 g masła

3 jajka

1 cebula czerwona

2 łyżki śmietany 12%

oliwa z oliwek

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • dynie pokroić w dużą kostkę , przyprawić, polać oliwą, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min,
  • z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
  • uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
  • wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 min,
  • na tarte wyłożyć dynie,
  • pozostałe jajka rozkłócić ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zalać dynię,
  • cebulę pokroić w piórka, posypać tarte, pokruszyć na nią ser,
  • piec jeszcze 15 min w piekarniku

file1268903292



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...