tarta z pieczonej dyni

18 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

600 g dyni obranej i bez pestek

100 g sera pleśniowego blue

200 g mąki

100 g masła

3 jajka

1 cebula czerwona

2 łyżki śmietany 12%

oliwa z oliwek

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • dynie pokroić w dużą kostkę , przyprawić, polać oliwą, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min,
  • z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
  • uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
  • wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 min,
  • na tarte wyłożyć dynie,
  • pozostałe jajka rozkłócić ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zalać dynię,
  • cebulę pokroić w piórka, posypać tarte, pokruszyć na nią ser,
  • piec jeszcze 15 min w piekarniku

file1268903292



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...