Tarta serowo – czekoladowa z migdałami
Składniki:
12 dag mąki,
2 łyżki kakao,
75 g masła,
25 g płatków migdałowych,
50 g mlecznej czekolady,
50 g cukru, jajko.
Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło i czekoladę, rozgniecione w dłoni migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagniesć gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić.
Nadzienie: 10 dag półtłustego twarogu, 4 jajka, 1 żółtko, 20 dag cukru, 150 ml gęstej śmietany, starta skórka i sok z cytryny.
Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, rozgnieciony widelcem twaróg, wymieszać i dodać skórkę oraz sok z cytryny. Przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st. Ostudzić, udekorować.
Pieczenie jest zdecydowanie moją mocniejszą stroną, staram się by każde moje ciasto było inne , oryginalne i kusiło jeszcze bardziej od poprzedniego…