tarta po włosku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko
1 puszka pomidorów krojonych
1 ser mozarella
1 garść oliwek czarnych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
- uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
- po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
- po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
- na rozgrzaną patelnie z oliwą dodać pokrojony czosnek, podsmażyć i wlać pomidory,
- dodać pokrojone w krążki oliwki,
- następnie dodać przyprawy i pokrojoną zieleninę, chwile podusić,
- na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
- zalewamy ciasto pomidorami i rozkładamy na nim resztę sera,
- pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.