tarta po włosku

18 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200 g mąki

100 g zimnego masła

1 jajko

1 puszka pomidorów krojonych

1 ser mozarella

1 garść oliwek czarnych

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
  2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
  3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
  4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
  5. na rozgrzaną patelnie z oliwą dodać pokrojony czosnek, podsmażyć i wlać pomidory,
  6. dodać pokrojone w krążki oliwki,
  7. następnie dodać przyprawy i pokrojoną zieleninę, chwile podusić,
  8. na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
  9. zalewamy ciasto pomidorami i rozkładamy na nim resztę sera,
  10. pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.

file1268903732



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz