Tarta z kurkami

14 września 2015, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 

– 500 g kurek

– 1 ciasto francuskie

– 300 g boczku wędzonego

– 2 jajka

– 200 ml śmietany

– ½ pęczka szczypiorku

– masło

– olej

– pieprz

– sól

 

Przygotowanie:

Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy.

file1411569237