Tarta z kurkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 500 g kurek
– 1 ciasto francuskie
– 300 g boczku wędzonego
– 2 jajka
– 200 ml śmietany
– ½ pęczka szczypiorku
– masło
– olej
– pieprz
– sól
Przygotowanie:
Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy.