Tarta dyniowo-pomarańczowa

24 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Sezon na dynię w pełni – warto przygotowywać z niej pyszne i zdrowe dania, nie tylko zupy i zapiekanki , ale też desery np:  pyszne tarty. Ta opcja z pomarańczą jest ciekawa w smaku bo przełamuje słodycz dyni swoją delikatną kwaskowatością. Można ja serwować z kleksem z bitej śmietany lub jogurtu czy creme fraiche.

składniki:

 

400 gram pszennej mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

110 gram cukru

szczypta soli

200 gram masła

2 jaja

50 ml mleka

jedna pomarańcza

80 gram miodu

500 gram puree dyniowego*

50 ml śmietany 18 %

 

Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem, dodać 10 gram masła i całość utrzeć, dodać jedno jajko i mleko, wyrobić gładkie ciasto. Kulę uformować z ciasta i umieścić w lodówce na 30 minut.

Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W rondelku podgrzać miód z resztą cukru i masła, dodać puree dyniowe, sok i skórkę pomarańczy, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 5 minut.

Przełożyć do miski, dodać drugie jajko, śmietanę, wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy na tarty, wyrównać, na wierzch położyć masę dyniową, wstawić do piekarnika na 36 minut.

  • dyniowe puree:
  •  dynię można ugotować lub upiec w piekarniku (wcześniej należy ja obrać), wyjąć pestki i całość zmiksować.