Tarta dyniowo-pomarańczowa
Artykuł zewnętrzny
Sezon na dynię w pełni – warto przygotowywać z niej pyszne i zdrowe dania, nie tylko zupy i zapiekanki , ale też desery np: pyszne tarty. Ta opcja z pomarańczą jest ciekawa w smaku bo przełamuje słodycz dyni swoją delikatną kwaskowatością. Można ja serwować z kleksem z bitej śmietany lub jogurtu czy creme fraiche.
składniki:
400 gram pszennej mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
110 gram cukru
szczypta soli
200 gram masła
2 jaja
50 ml mleka
jedna pomarańcza
80 gram miodu
500 gram puree dyniowego*
50 ml śmietany 18 %
Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem, dodać 10 gram masła i całość utrzeć, dodać jedno jajko i mleko, wyrobić gładkie ciasto. Kulę uformować z ciasta i umieścić w lodówce na 30 minut.
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W rondelku podgrzać miód z resztą cukru i masła, dodać puree dyniowe, sok i skórkę pomarańczy, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 5 minut.
Przełożyć do miski, dodać drugie jajko, śmietanę, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na tarty, wyrównać, na wierzch położyć masę dyniową, wstawić do piekarnika na 36 minut.
- dyniowe puree:
- dynię można ugotować lub upiec w piekarniku (wcześniej należy ja obrać), wyjąć pestki i całość zmiksować.