Takie racuszki robiła moja babcia. Do dzisiaj zachwycają smakiem

21 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Ten przepis na domowe racuchy jest ulubionym składnikiem mojej letniej kuchni, odkąd byłam mała i jadałam racuchy przygotowywane przez babcię. Zrobione ze składników, które zawsze mam pod ręką – takich jak mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, mleko i jajka – zawsze mają idealną konsystencję, są puszyste i pyszne. Propozycja na dzisiaj to racuszki z malinami, które właśnie dojrzewają na przydomowych krzaczkach.

Czym wyróżniają się racuchy z malinami? Choć same w sobie są pyszne, racuszki możemy personalizować, dodając do nich ulubione dodatki. Kiedy mój syn był młodszy, posypywałam je kawałkami czekolady, teraz dodaję świeże maliny, jeżyny, poziomki lub borówki. Dodaję też odrobinę jogurtu greckiego, który fantastycznie komponuje się ze świeżymi owocami. Domowe racuszki z owocami są łatwe w przygotowaniu, a smakują wybornie, zwłaszcza w upalne dni. Można je jeść na śniadanie, obiad i podwieczorek.

racuchy z malinami

 

fot: redakcja

Mleko nadaje racuchom delikatności, a maliny kwasowości, tworząc połączenie smaków, które z pewnością zachwycą każde podniebienie. Słodycz cukru waniliowego i cukru pudru równoważy kwasowość owoców, a polewa z jogurtu dopełnia całości. Placuszki z malinami, zawsze przygotowuję na mleku, inne owoce dobrze komponują się z kefirem lub maślanką, które także stanowią świetną bazę dla placuszków. Maliny jednak najbardziej lubią mleko, osobiście uważam, że taka wersja racuszków z malinami jest najsmaczniejsza.

Maliny to owoce jagodowe spokrewnione z jeżyną i różą. Maliny są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i wysokiej zawartości błonnika maliny pozwalają monitorować poziom cukru we krwi i poprawić reakcję insulinową. Może to wynikać z tego, że maliny są bogate w garbniki – naturalne związki roślinne, które hamują enzymy rozkładające skrobię. Owoce te są też bogate w ochronne przeciwutleniacze, zmniejszają objawy zapalenia stawów i chronią przed zespołem metabolicznym.

Będąc użytecznym źródłem ochronnych związków roślinnych zwanych polifenolami, maliny mogą pomóc zmniejszyć fizyczne skutki starzenia oraz poprawić równowagę i siłę. Jagody te są również bogate w witaminę C, która jest ważna w produkcji kolagenu i może pomóc chronić skórę przed uszkodzeniami UV. Maliny zawierają również niewielkie ilości witaminy A, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, wapnia i cynku. Istnieją dowody na to, że witaminy C i E mogą pomóc chronić zdolność myślenia i zapamiętywania informacji w miarę starzenia się. Każdy kolor jagód ma unikalną kompozycję witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Słodkie, dojrzałe maliny mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia i są zbierane tylko w miesiącach letnich i jesiennych. Z tych powodów maliny najlepiej spożywać zaraz po zerwaniu z krzaczka lub po zakupie w dobrym warzywniaku lub targu. Moim zdaniem wgryzanie się w racuszki wypełnione słodkimi malinami zasługuje na pierwsze miejsce wśród letnich owocowych dań. Takie placuszki możemy podawać z czekoladą, sosem, bitą śmietaną, syropem klonowym oraz śmietaną. Osobiście preferuję odrobinę jogurtu greckiego i cukier.

 

Jak przygotować racuszki na mleku z malinami?

Składniki:
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 1-1,5 szklanki mąki pszennej
– szczypta sody lub proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– szczypta soli
– odrobina ekstraktu rumowego (lub innego, opcjonalnie)
– jogurt grecki i cukier puder do podania
– 1 szklanka malin

Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. W drugiej misce wymieszać jajka i mleko. Do suchych składników wlać mieszaninę mleka i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać 2/3 szklanki malin i wymieszać. Nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem, polane jogurtem naturalnym i posypane owocami.