Tajniki efektownych drinków

6 czerwca 2011, dodał: vk
Artykuł zewnętrzny

Efektowny drink na imprezie? To jest to! Aby zrobić na gościach niezapomniane wrażenie wystarczy użyć paru sztuczek.

W ciągu kilku ostatnich sezonów bardzo modne stały się ozdoby ze świeżych i mrożonych owoców, oczywiście klasyczna cytrynka z palemką na traci na popularności, jednak jest kilka trików, które Wasi znajomi zapamiętają na długo! Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o savoir-vivre serwowania alkoholu, ponieważ rodzajów szklanek jest praktycznie tyle samo, co alkoholi, dla przypomnienia kilka wskazówek:

wódkę podajemy w kieliszku (30-60ml): gatunkową – w kieliszku z nóżką, temperatura pokojowa, czystą – w kieliszku bez nóżki, zmrożoną;

wino czerwone podajemy w pękatych kieliszkach, zwężających się ku górze, zazwyczaj o pojemności 150-250ml;

wino musujące czy  szampana podajemy w kieliszku o pojemności 150-180ml, powinien zwężać się ku górze, zalewamy 3/4 kieliszka;

koniak i brandy podajemy w pękatych szklankach, nalewamy ok. 40ml trunku;

whisky i whiskey itp. podajemy najczęściej w szklance w kształcie walca, koniecznie z grubym dnem;

likiery podajemy w kieliszkach podobnych do tych od wódki, jednak o większej pojemności (ok.60ml), napełniamy do połowy;

Do fantazyjnych long i short drinków pozostałabym przy dowolności wyboru szklanki, im dziwniejszy wybór, tym bardziej zaskakujący, tym bardziej, że teraz na rynku mamy naprawdę ogromny wachlarz kształtów i pojemności.

Czym ozdobić?

Najprostszym sposobem jest serwowanie zamrożonych owoców zamiast świeżych, ponieważ będą one jednocześnie chłodzić nasze drinki. Do takich eksperymentów szczególnie polecam ananasa, maliny, truskawki, kiwi.

Kolejną metodą jest zamrażanie niewielkich owoców w kostkach lodu. Do tego potrzebujemy pojemniczki na lód, nie zaś woreczki, najlepiej o dużych, kwadratowych zbiorniczkach. Włożyć do nich możemy poziomki, maliny, jagody, kawałki cytrusów, małe truskawki, wiśnie, kawałeczki melona itd., według upodobań.

Żeby uzyskać przejrzysty, klarowny lód, należy użyć przegotowanej, ostudzonej wody.

Zamiast wody, do pojemniczków na drinki, można wlać sok. Pamiętajmy jednak, żeby pasował on do drinków, które chcemy podać.

Polecam nie wyrzucać zawartości bombonierek, tych złotych i srebrnych opakowań, w których leżą czekoladki. Wspaniale zastępują pojemniki do lodu, a ich różnorodne kształty tylko upiększą nasze napoje. Ponadto są wielokrotnego użytku i łatwo wyjąć z nich lód.

Aby dodać finezji całej drinkowej zabawie, możemy zmrozić szklanki, w których podamy drinki: wystarczy,  że włożymy ją  na kwadrans do zamrażalki, żeby schłodzić szkło wystarczy zalać je zimną wodą z lodem.

Udanej zabawy!

Zobacz również:

  1. Tequila na różne sposoby
  2. Drinki z rumem: dużo przepisów
  3. Kolorowe drinki na karnawał
  4. Szampańskie koktajle: przepisy
  5. Najpysznjesze drinki świata