Tagiatelle z serem cheedar i kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 średnia laska kiełbasy polskiej pieczonej (lub innej intensywnej w smaku)
- ser cheddar (lub inny intensywny)
- 1 mała lub połowa średniej, czerwonej cebuli
- makaron tagiatelle (ja miałam o smaku czosnku, ale jeśli mamy zwykły, to wystarczy dodać ząbek- dwa czosnku)
- odrobina oliwy/oleju do smażenia
- sól/pieprz,papryka do smaku
- kiełki rzodkiewki do dekoracji
Kiełbasę kroimy w kosteczkę, pierś w małe kawałki, czosnek miażdżymy w prasce, natomiast cebulę siekamy w piórka. Wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy, uważając, żeby warzywa nam się nie przypaliły. Doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy kilka łyżek wody (bulionu drobiowego), około 3-4, a to po to, żeby danie nie było za suche. Obiad ten robi się szybko, ponieważ wszystkie składniki są bardzo drobno skrojone i nie wymagają długiej obróbki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Całość posypujemy dużą ilością startego cheddara, kiełkami rzodkiewki.