Ta sałatka jest pomocna w czasie menopauzy i nietrzymania moczu – ważny jeden składnik

10 maja 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Właściwości pestek dyni doceniane są przez miłośników zdrowej żywności oraz superfoods na całym świecie. Te niewielkie ziarna pozyskiwane z warzywa po poddaniu procesom suszenia mogą pełnić rolę smacznej przekąski oraz dodatku do zup, sałatek czy kanapek. Pestki dyni to idealny dodatek dla kobiet mających problem ze snem oraz kobiet w okresie menopauzy. Polecamy przepis na pyszną wiosenną sałatkę.

pestki dyni

Pestki dyni są doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin (takich jak witamina E, K, B1, B2 i B6) oraz minerałów (takich jak żelazo, magnez, fosfor, miedź i cynk). Pestki dyni są także źródłem fitoestrogenów, które mogą łagodzić uciążliwe objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca i zaburzenia snu. Fitoestrogeny w pestkach wpływają także na redukcję napadów gorąca oraz bólów głowy związanych z menopauzą.

Ponadto pestki dyni są bogate w naturalne antyoksydanty, takie jak witamina E i beta-karoten, które pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Pestki dyni są również bogate w tryptofan, aminokwas, który nasz organizm przekształca w melatoninę, hormon snu, a dzięki niemu lepiej śpimy. Ich regularne spożywanie przyczynia się również do poprawy zdrowia psychicznego oraz fizycznego, a także ogólnego samopoczucia. To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do codziennego menu. Regularne zjadanie kilku dziennie pozwoli dostarczyć do naszego krwioobiegu cennych witamin i minerałów, co z pewnością wpłynie na poprawę zdrowia fizycznego oraz psychicznego.

Spożywanie pestek dyni jest szczególne polecane w okresie menopauzy raz przy schorzeniach układu moczowego. Działanie pestek z dyni bezpośrednio wpływa na zmniejszenie epizodów bezwiednego moczenia. Dzieje się tak za sprawą zawartych w pestkach dyni steroli (sitosterol, spinasterol) oraz kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy i tokoferole.  

Pestki dyni są niezwykle uniwersalnym dodatkiem do różnych potraw. Wzbogacą smak owsianki, zupy, surówki, ciasta oraz deseru. Same w sobie również stanowią zdrową i pożywną przekąskę. My polecamy przepis na pyszną, wiosenną sałatkę.

sałatka z pestkami dyni

Składniki:
– ½ cytryny (sok)
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
– 2 łyżki bulionu warzywnego lub wody
– sól
– papryka
– szpinak baby
– 1 łyżka orzeszków piniowych
– 2 łyżki pestek dyni
– mała cukinia
– 3 łodygi selera
– 3 zielone jabłka
– 1 awokado
– 1 łyżka łuskanego orzecha włoskiego

Przygotowanie:
Wymieszać sok z cytryny z miodem, oliwą i bulionem (wodą). Doprawić solą i pieprzem. Szpinak oczyść, umyć i osuszyć. Nasiona uprażyć na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Cukinię oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Seler oczyść, w razie potrzeby usunąć łodygi i pokroić na małe kawałki. Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, usunąć miąższ ze skórki i pokroić w plasterki. Ułożyć awokado, seler, szpinak, jabłka i cukinię. Skropić dressingiem i posypać orzeszkami pinii, pestkami dyni i orzechami włoskimi.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...