Ta sałatka jest pomocna w czasie menopauzy i nietrzymania moczu – ważny jeden składnik
Właściwości pestek dyni doceniane są przez miłośników zdrowej żywności oraz superfoods na całym świecie. Te niewielkie ziarna pozyskiwane z warzywa po poddaniu procesom suszenia mogą pełnić rolę smacznej przekąski oraz dodatku do zup, sałatek czy kanapek. Pestki dyni to idealny dodatek dla kobiet mających problem ze snem oraz kobiet w okresie menopauzy. Polecamy przepis na pyszną wiosenną sałatkę.
Pestki dyni są doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin (takich jak witamina E, K, B1, B2 i B6) oraz minerałów (takich jak żelazo, magnez, fosfor, miedź i cynk). Pestki dyni są także źródłem fitoestrogenów, które mogą łagodzić uciążliwe objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca i zaburzenia snu. Fitoestrogeny w pestkach wpływają także na redukcję napadów gorąca oraz bólów głowy związanych z menopauzą.
Ponadto pestki dyni są bogate w naturalne antyoksydanty, takie jak witamina E i beta-karoten, które pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Pestki dyni są również bogate w tryptofan, aminokwas, który nasz organizm przekształca w melatoninę, hormon snu, a dzięki niemu lepiej śpimy. Ich regularne spożywanie przyczynia się również do poprawy zdrowia psychicznego oraz fizycznego, a także ogólnego samopoczucia. To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do codziennego menu. Regularne zjadanie kilku dziennie pozwoli dostarczyć do naszego krwioobiegu cennych witamin i minerałów, co z pewnością wpłynie na poprawę zdrowia fizycznego oraz psychicznego.
Spożywanie pestek dyni jest szczególne polecane w okresie menopauzy raz przy schorzeniach układu moczowego. Działanie pestek z dyni bezpośrednio wpływa na zmniejszenie epizodów bezwiednego moczenia. Dzieje się tak za sprawą zawartych w pestkach dyni steroli (sitosterol, spinasterol) oraz kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy i tokoferole.
Pestki dyni są niezwykle uniwersalnym dodatkiem do różnych potraw. Wzbogacą smak owsianki, zupy, surówki, ciasta oraz deseru. Same w sobie również stanowią zdrową i pożywną przekąskę. My polecamy przepis na pyszną, wiosenną sałatkę.
Składniki:
– ½ cytryny (sok)
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
– 2 łyżki bulionu warzywnego lub wody
– sól
– papryka
– szpinak baby
– 1 łyżka orzeszków piniowych
– 2 łyżki pestek dyni
– mała cukinia
– 3 łodygi selera
– 3 zielone jabłka
– 1 awokado
– 1 łyżka łuskanego orzecha włoskiego
Przygotowanie:
Wymieszać sok z cytryny z miodem, oliwą i bulionem (wodą). Doprawić solą i pieprzem. Szpinak oczyść, umyć i osuszyć. Nasiona uprażyć na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Cukinię oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Seler oczyść, w razie potrzeby usunąć łodygi i pokroić na małe kawałki. Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, usunąć miąższ ze skórki i pokroić w plasterki. Ułożyć awokado, seler, szpinak, jabłka i cukinię. Skropić dressingiem i posypać orzeszkami pinii, pestkami dyni i orzechami włoskimi.