Szynka pieczona w glazurze w sosie jabłkowym
składniki:
1,6 kg surowej lub peklowanej szynki
sól, pieprz, tymianek
3 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki miodu
łyżka oleju
sos jabłkowy:
2 kg winnych jabłek
sok z cytryny
500 ml białego wina
2 łyżki miodu
Szynkę nacieramy solą i pieprzem i obwiązujemy sznurkiem, układamy w naczyniu do pieczenia i do lodówki na 2 godziny. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z musztardą, miodem, olejem, solą i pieprzem. Smarujemy szynkę i marynujemy godzinę. Wkładamy do gorącego piekarnika na 220 stopni, pieczemy 30 minut do zrumienienia. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny, aż będzie miękka, obracamy ją w międzyczasie kilka razy, polewając wytworzonym sosem.
Sos: jabłka obieramy i kroimy na cząstki, czyścimy z nasion, wkładamy do garnuszka, podlewa my winem, dodajemy miód, dusimy na małym ogniu około 30 minut, sos przecieramy przez sito, podajemy z szynką.