Szyneczka z cieciorką (kotleciki cieciorkowe)

18 lutego 2011,
dodał: chupi
Artykuł zewnętrzny

Na kotleciki cieciorkowe:

  • 200 gram ciecierzycy surowej
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • mąka z pełnego przemiału ( do obtaczania )
  • oliwa z oliwek

Na szyneczkę :

  • szynka wieprzowa około 500 gram
  • cebula biała cała
  • czosnek – 2 ząbki
  • kostka mięsna np.Winiary 2 sztuki
  • majeranek 2 łyżki stołowe
  • przyprawa do mięsa wieprzowego np:Kamis
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • 20 suszonych podgrzybków
  • mąka z pełnego przemiału do obtoczenia mięsa oraz zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia
  • 25 gram masła do smażenia

Zaczęłam przygotowania od wczorajszego namoczenia ciecierzycy w miseczce z wodą , zostawiłam tak na noc , aby się namoczyła – jak to każde grochowate smakołyki! Na drugi dzień zmieniłam wodę , przelałam wszystko do garnka i gotowałam w osolonej wodzie aż cieciorka była miękka i  gotowa do spożycia.Odcedziłam i zabrałam się za tłuczenie , można pomóc sobie blenderem ręcznym z dodatkiem paru łyżek oliwy.W międzyczasie szynkę pokroiłam na sznycelki , nie rozbijałam tłuczkiem , pokroiłam na cienkie plasterki , popieprzyłam i obtoczyłam w mące z pełnego przemiału.Sznycelki trzeba trochę podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z odrobiną masła.W międzyczasie namoczyłam suszone podgrzybki w  ciepłej wodzie.Podsmażone sznycelki przełożyłam do garnka , a na oleju po szynce podsmażyłam lekko posiekany czosnek i cebulę , następnie przelałam wszystko do garnka z szynką.Dodałam kostki mięsne , przyprawy – majeranek i przyprawę do mięsa wieprzowego , zalałam wodą około szklanki i dodałam namoczone grzyby razem z wodą , w której moczyły się podgrzybki.Wstawiłam na gaz i dusiłam aż szyneczka zrobiła się miękka.W międzyczasie cieciorkę wymieszałam z jajkiem i formowałam kotleciki następnie obtaczając je w mące z pełnego przemiału.Jak sznycelki były gotowe , zagęściłam sos 1/4 szklanki mąki z pełnego przemiału wymieszanej z odrobiną letniej wody.Kotleciki z cieciorki usmażyłam na odrobinie oliwy z oliwek.Podawać z pysznymi ogóreczkami kiszonymi.

file1267187505



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.