Szybkie rogaliki z jabłkami

4 listopada 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Oto przepis na szybkie, słodkie rogaliki z jabłkami. Przygotowuje się je naprawdę łatwo, zresztą same się przekonacie. Niezawodny przepis, gdy nie daje nam spokoju ochota na ciasteczko do kawy. Składniki zazwyczaj zawsze są pod ręką. Rogaliki są tak dobre, że sprawdzą się nie tylko jako awaryjny przysmak! Z poniższych składników zrobimy aż 24 sztuki, a półkruchego ciasta nie trzeba schładzać, więc nie czekamy, tylko pieczemy!

Składniki: 

  • dwa jabłka,
  • łyżka miodu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • opcjonalnie łyżka masła do podsmażenia jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • olejek (np. waniliowy, pomarańczowy lub cytrynowy),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 g margaryny do pieczenia,
  • 230 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce masła (można również bez masła), dodając pod koniec podsmażania cynamon i łyżkę miodu.

Jajko miksujemy z cukrem. Jeśli wolimy mniej słodkie łakocie, można ograniczyć ilość cukru o połowę. Dodajemy proszek do pieczenia i wybrany aromat (maksymalnie łyżeczkę). Wlewamy trzy łyżki mleka. Margarynę rozpuszczamy i lekko przechłodzoną dolewamy. Teraz stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto.

Gdy ciasto będzie już jednolite, dzielimy je na dwie części. Kolejno każdą z nich rozwałkowujemy w największe koło, jakie nam się uda, i dzielimy na 12 trójkącików.

Trójkąciki nacinamy przy czubku trzema nacięciami. Farsz z jabłek nakładamy u podstawy trójkącików i od tej strony zaczynamy zwijanie rogalika.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ładnie się zrumienią. Można posypać cukrem pudrem.

Z czym najchętniej robicie rogaliki?