Szybkie i proste ciasta z truskawkami!

2 czerwca 2020, dodał: jskonka
Artykuł zewnętrzny

Truskawki od lat są uważane za letni przysmak. W sezonie możemy się nimi cieszyć od rana do wieczora. Owoce te można używać na różne sposoby tak, aby rozkoszować się nimi na śniadanie,  obiad, czy też kolację. Jednak nic nie dorówna ciastom z truskawkami, które są totalnie obłędne. Furorę robi ciasto Pavlova z truskawkami, czy ciasto truskawkowo-rabarbarowe, gdzie słodkie truskawki i kwaśny rabarbar doskonale się uzupełniają. Nowością może być ciasto lodowe z truskawkami, którego przepis przyleciał ze mną prosto ze Skandynawii.

 

Ucierane ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

*25 dag cukru
*35 dag mąki
*50 dag truskawek
*4 jaja
*3/4 kostki masła lub 3/4 szklanki oleju
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Ponownie wymieszać. Truskawki odszpatułkować i przekroić na pół.Obsypać je lekko bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blaszkę tradycyjną wysmarowaną wcześniej masłem i bułką tartą. Na ciasto ułożyć połówki truskawek lekko wciskając.Piec w 180 stopniach ok 30 min.

Sernik z truskawkami z sosem

Składniki (na około 16 porcji):

  • do ciasta na dno:

– 150 g ciastek owsianych
– 50 g orzechów laskowych
– 2 łyżki cukru
– 100 g masła

  • do nadzienia:

– 500 g naturalnego serka śmietankowego
– 250 g cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 4 jajka
– drobno starta skórka z połowy cytryny
– 250 g śmietanki 30%

  • do sosu truskawkowego:

– 200 g truskawek
– 100 ml wody
– 100 g cukru

sernik z truskawkami

 

 

Przygotowanie:

1) Masło rozpuszczamy, a ciastka i orzechy miażdżymy. Do zmiażdżonych składników dodajemy cukier i dolewamy stopione masło.
2) Na spodzie okrągłej formy (najlepiej o średnicy 24 cm) umieszczamy papier do pieczenia. Przekładamy do niej mieszankę ciastek z cukrem i masłem i delikatnie przyklepujemy, by spód był gładki. Formę umieszczamy na środku piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.
3) Serek mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijamy jajko, dodajemy do masy i mieszamy. Powtarzamy czynność przy każdym jajku. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy startą skórkę cytryny. Gdy wszystko będzie wymieszane, wlewamy ciasto do uprzednio upieczonego dna.
4) Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez około 60 minut (ważne, żeby ciasto uzyskało złoty kolor, a jego krawędzie nie będą płynne). Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmujemy je i studzimy na stojaku. Również bez problemu ciasto może poleżeć w lodówce przez noc.
5) Gotujemy wodę z cukrem i studzimy. Dodajemy truskawki i mieszamy. Sos powinien wyjść gładki, dlatego najlepiej użyć blendera lub robota kuchennego.
6) Ciasto wyjmujemy z lodówki 45 minut przed podaniem. Wtedy również polewamy je gotowym sosem truskawkowym*.

*zamiast sosu truskawkowego, możemy użyć świeżych truskawek.

Tarta z truskawkami i budyniową pianką

składniki:

2,5 szklanki mąki krupczatki
250 g masła
5 łyżek cukru
5 żółtek

Pianka:

5 białek
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:
ok 400 g truskawek
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz masło – wszystko siekamy dokładnie nożem. Dodajemy żółtka. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy na ok godzinę do lodówki.

Formę dotarty o średnicy ok 31cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Spód oraz boki wyklejamy większą częścią ciasta. Dokładnie raz przy razie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180º. Zapiekamy ok 15 minut. Studzimy.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Na końcu (nie przerywając miksowania) małym strumieniem wlewamy stopniowo olej. Gotową pianę wykładamy na zapieczony spód.

Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Układamy je dowolnie na pianie. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy schłodzone ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch gotowej tarty posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Gofrowe ciasto z truskawkami

Składniki (na 10 porcji):

  • do ciasta:

– 100 g masła
– 4 jajka
– 5 łyżek cukru
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– 400 g mąki pszennej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 500 ml mleka
– świeże truskawki (do położenia na górze)

  • do nadzienia:

– 300 g śmietanki 30%
– 100 ml dżemu truskawkowego

 

 

gofry z truskawkami

Przygotowanie

1) Rozpuszczamy masło i do niego dodajemy resztę składników (poza świeżymi truskawkami) i mieszamy tak aby uzyskać płynną masę.
2) Odstawiamy ciasto do ostudzenia (około 20-30 minut) i pod koniec oczekiwania rozgrzewamy gofrownicę (może być do gofrów belgijskich, ale najbardziej nada się ta do gofrów szwedzkich).
3) Robimy pięć gofrów do jednego ciasta i pięć do drugiego (można zmieniać ilość gofrów według własnego uznania – może być ich więcej lub mniej).
4) Śmietankę 30% ubijamy na stałą masę.
5) Układamy gofry warstwami: gofr, bita śmietana, dżem truskawkowy i powtarzamy tak, aby ostatni gofr był przykryty kremem i dżemem. Dodajemy świeże truskawki i trochę startej czekolady.

 

 

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Składniki (na 12 porcji):

  • do ciasta:

– 150 g masła (najlepiej, żeby było w temperaturze pokojowej)
– 300 g cukru
– 2 jajka
– 500 g mąki pszennej
– łyżeczka kakao
– 2 łyżki cukru waniliowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 250 ml maślanki
– 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

  • do kremu:

– 200 g masła
– paczka naturalnego serka śmietankowego
– paczka cukru pudru

  • do dekoracji:

– paczka truskawek
– około 10 malin (może być więcej jeśli ktoś woli)

 

 

Przygotowanie:

1) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką. Odkładamy na bok.
2) Masło i cukier mieszamy za pomocą robota kuchennego. Mieszamy do powstania jednolitej masy.
3) Dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy masę, dodajemy drugie i ponownie mieszamy.
4) Dodajemy mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, maślankę i czerwony barwnik spożywczy. Mieszamy (cały czas za pomocą robota kuchennego) aż mieszanina stanie się gładka, bez żadnych grudek.
5) Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około godzinę. Wykałaczką należy sprawdzić, czy ciasto na pewno jest upieczone.
6) Po wyjęciu ciasta odstawiamy je do ostygnięcia zanim podzielimy je na dwie części.
7) W międzyczasie robimy wypełnienie do naszego ciasta. Masło, serek śmietankowy i mąkę wkładamy do robota kuchennego i mieszamy, aż masa stanie się kremowa.
8) Ciasto dzielimy na dwie części (poziomo). Dolną część smarujemy kremem, nakładamy drugą część i teraz smarujemy kremem wierzch ciasta i jego boki. Dekorujemy je truskawkami i malinami. Ciasto przed podaniem można schłodzić w lodówce.

 

 

 

Lodowe ciasto z truskawkami

Składniki (na 10 porcji):

  • do dna ciasta:

– 250 g orzechów włoskich lub migdałów
– 250 g cukru pudru
– 4 białka jajek

  • do lodów waniliowych:

– 8 żółtek jaj
– 200 g cukru pudru
– 2 laski wanilii
– 600 g śmietanki 30%
– około 750 g truskawek

 

 

Przygotowanie:

1) Mielimy orzechy i mieszamy je z cukrem pudrem. Białka ubijamy na stałą masę i dodajemy do wymieszanych orzechów z cukrem pudrem.
2) Wykonane ciasto wkładamy do okrągłej formy i delikatnie ubijamy, żeby było ono wygładzone. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.
3) Gotowe ciasto na dno lodowego ciasta ostrożnie wyjmujemy z formy i umieszczamy na stojaku do ostygnięcia. Formę myjemy i suszymy, bo po ostygnięciu, z powrotem włożymy tam ciasto.
4) Żółtka jajek i cukier puder ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Laski wanilii dzielimy na dwie części i zeskrobujemy nasiona wanilii. Dodajemy je do żółtek z cukrem pudrem i mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do powstałej masy.
5) Ścieramy 12-15 truskawek i mieszamy z odrobiną cukru. Do formy wlewamy 1/3 lodowego kremu i kładziemy połowę startych truskawek z cukrem. Powtarzamy proces, który zakończony będzie lodową masą.
6) Gotowe ciasto przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy je tam na co najmniej 4 godziny.
7) Przed podaniem powinniśmy wyjąć je około pół godziny wcześniej i udekorować świeżymi truskawkami na wierzchu.

 

Serniczki na szybko

Składniki (na 5 porcji):

  • do ciasta:

– 6 sztuk herbatników kukurydzianych
– 40 g pistacji
– 2 łyżki cukru
-40 g roztopionego masła

  • do nadzienia:

– 250 g naturalnego serka śmietankowego
3 łyżki cukru pudru
– drobno starta skórka z połowy cytryny
– sok z połowy cytryny
– łyżeczka cukru waniliowego
-300 g śmietanki 30%

  • do dekoracji:

– 5 sztuk truskawek
– trochę pistacji

 

 

Przygotowanie:

1) Do miksera lub innego robota kuchennego wrzucamy ciastka, pistacje i cukier.
2) Wlewamy roztopione masło i mieszamy. Mieszaninę dzielimy na 5 szklanek tak, aby w każdej było po równo.
3) Serek, cukier puder, cukier waniliowy, startą skórkę cytryny i sok mieszamy razem. Możemy użyć trzepaczki albo miksera ręcznego, ważne, żeby powstały ser był miękki i puszysty.
4) W innej misce ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do mieszanki serowej. Powstałe nadzienie za pomocą łyżki dodajemy do szklanek jako drugą warstwę.
5) Na koniec kroimy truskawki na łódeczki i dekorujemy nimi serniczki w szklankach. Możemy też udekorować pistacjami.

 

 

Mała Pavlowa z truskawkami

Składniki (na 12 porcji):

  • do ciasta na bezę:

– 6 białek jajek
– 2 łyżeczki octu z białego wina
– 400 g cukru
– łyżeczka skrobi kukurydzianej

  • do nadzienia:

– 200 g śmietanki 30%
– 300 g kremu waniliowego (możemy sami zrobić lub też kupić krem waniliowy w proszku  i zrobić)

  • do dekoracji:

– 300 g truskawek
– 2 łyżki cukru pudru

– jedna limonka

 

Przygotowanie:

1) Piekarnik nastawiamy na 90 stopni.
2) Rozdzielamy jajka i białka przekładamy do miski, do których dodajemy ocet. Ubijamy je na sztywną masę.
3) Cukier mieszamy ze skrobią kukurydzianą i stopniowo dodajemy do białek z octem wciąż je ubijając.
4) Na blasze do pieczenia układamy papier do pieczenia.
5) Gdy powstała masa będzie błyszcząca i giętka,  dwiema łyżkami nakładamy ją na papier do pieczenia tworząc małe gniazda z wgłębieniem po środku. Pieczmy je na środku piekarnika przez 30-40 min i studzimy na ruszcie.
6) Truskawki siekamy na drobne kawałki i dodajemy je do wymieszanego cukru pudru, soku z limonki i startej skórki z limonki. Śmietankę 30% ubijamy i dodajemy do przygotowanego wcześniej kremu waniliowego.
7) Przed podaniem napełniamy bezę kremem i dekorujemy powstałym sosem truskawkowym. Deser ten należy podawać jak najszybciej, inaczej beza stanie się zbyt  mokra

 

 

 

zobacz również:

Szybkie i łatwe ciasta – top 5

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

Sezon na rabarbar – przepisy na ciasta i dania z rabarbarem

Ciasta bez pieczenia – różne przepisy