Szybki chlebek bananowy z bakaliami
Artykuł zewnętrzny
Bardzo szybki i przepyszny chlebek bananowy – ciasto nie jest zbyt słodkie, ale za to puszyste i banalnie proste do wykonania. Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową a banany były bardzo dojrzałe. Ciasto można po upieczeniu polać czekoladą i całość posypać wiórkami kokosowymi.
składniki:
dwie szklanki mąki pszennej
łyżka sody plus pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru lub mniej
3 dojrzałe banany
3 jaja
pół szklanki oleju
3 łyżki mleka
opcjonalnie: bakalie, ulubiony zapach do ciasta
- Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy olej. Całość miksujemy.
- Banany rozgniatamy w miseczce widelcem.
- Dodać masę bananową do masy jajecznej na przemian z mąką zmieszaną z sodą i proszkiem.
- Wlewamy mleko.
- Wsypujemy ulubione bakalie, całość mieszamy.
- Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.