Szpinakowa rolada z łososiem – przepis na imprezę

8 lutego 2018, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • szpinak mrożony 1 opakowanie
  • 2 białka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • serek czosnkowy
  • łosoś wędzony
  • kawior
  • sól do smaku

Wykonanie:

Szpinak włożyć na patelnię, dodać masło i przecisnąć czosnek przez praskę – smażyć do momentu aż wyparuje woda, lekko osolić..

Ubić białka z odrobiną soli na sztywna pianę, dodać ostudzony szpinak i delikatnie wymieszać łyżką ale nie mikserem.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i rozsmarować masę szpinakową,wstawić do piekarnika o temp.180 i piec do momentu aż zetnie się białko. Ostudzić w blaszce a następnie posmarować serkiem,ułożyć na niego płaty łososia posmarowane kawiorem – zwinąć roladę i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na noc.

Roladkę serwować z cytryną.

Smacznego!