Szpinakowa rolada z łososiem – przepis na imprezę
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- szpinak mrożony 1 opakowanie
- 2 białka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- serek czosnkowy
- łosoś wędzony
- kawior
- sól do smaku
Wykonanie:
Szpinak włożyć na patelnię, dodać masło i przecisnąć czosnek przez praskę – smażyć do momentu aż wyparuje woda, lekko osolić..
Ubić białka z odrobiną soli na sztywna pianę, dodać ostudzony szpinak i delikatnie wymieszać łyżką ale nie mikserem.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i rozsmarować masę szpinakową,wstawić do piekarnika o temp.180 i piec do momentu aż zetnie się białko. Ostudzić w blaszce a następnie posmarować serkiem,ułożyć na niego płaty łososia posmarowane kawiorem – zwinąć roladę i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na noc.
Roladkę serwować z cytryną.
Smacznego!