Szpinak dla zdrowia i przepis na przepyszny szpinak ze śmietaną i gorgonzolą

23 czerwca 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Znacie szpinak? Lubicie? Mamy dla Was pyszny przepis, który trochę odczaruje złą sławę szpinaku. Co powiecie na połączenie go ze śmietaną i pysznym serem gorgonzola?

Co nieco o szpinaku

Szpinak zawiera w sobie mnóstwo cennych składników, a głównie witaminy, sole mineralne i beta karoten. Ponad to znajdziesz w nim również przeciwutleniacz i luteinę. Nie zabrakło oczywiście witaminy C, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Czy wiesz, że szpinak był nazywany perskim zielem? Przywędrował z początku do Hiszpanii, Europy i Persji. Z czasem zyskał również nazwę warzywo hiszpańskie i potrawa florencka. Najlepsze w szpinaku jest to, że nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej, ponieważ nadal zachowuje wszystkie cenne właściwości.

Perskie ziele uchroni Cię przed miażdżycą i nowotworami. Zaleca się jedzenie szpinaku osobom, które zmagają się z silnymi nerwami i stresem, ponieważ ta roślina obniża podatność i łagodzi skutki stresy. Ponad to zapobiega migrenom. Śmiało mogą sięgać po szpinak dzieci oraz kobiety w ciąży, ponieważ dostarczy on im żelazo i kwas foliowy, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z kolei witamina K pomaga w procesie krzepnięcia krwi oraz obniża zły cholesterol i opóźnia starzenie się organizmu.

Dobra wiadomość dla osób na diecie czy dbających o swoją linię – szpinak zawiera jedynie 23 kcal na 100 g. Dodatkowo witamina B pomaga przy spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów i tym samym przyspiesza proces przemiany materii. Szpinak również zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu.

 

Przepis

  • szpinak liście świeży lub mrożony 500g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • śmietana 18 % 2 łyżki
  • tarty parmezan 2 łyżki lub gorgonzola lub jakikolwiek ser pleśniowy
  • masło 2 łyżki

Przygotowanie:

Świeży szpinak dokładnie umyj lub jeżeli zdecydowałaś się na mrożony to najpierw odstaw go do rozmrożenia. Czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy nasz szpinak. Dopraw do smaku i duś całość pod przykryciem przez 10 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy. Podawaj szpinak posypany parmezanem. Jeśli stosujesz ser pleśniowy dodaj go do gorącej śmietanki podczas smażenia szpinaku, aby się lekko rozpuścił.