Szparagowa z koperkowymi kluseczkami

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna , kremowa , sezonowa zupka + kluseczki koperkowe – pycha.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • sól
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 kostki masła

Szparagi umyć , oczyścić .Odkroić główki .Resztę pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody.Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować lub przetrzeć przez sito .

Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować ( 5 minut od zagotowania ) ugotować główki szparagów. Odcedzić .

Zmiksowaną zupkę zaciągnąć śmietanką. Dodać 2 łyżki pokrojonego koperku .Doprawić do smaku .

Zagotować 1/2 szklanki wody z 1/4 kostki masła , szczyptą soli i usiekanym koprem. Wsypać mąkę i gotować mieszając aż zrobi się szkliste i będzie odstawać od garnuszka. Zestawić z gazu. Dodać jajko i ucierać na gładko. Odstawić na 15 minut.

Zagotować osolona wodę i kłaść na wrzątek łyżeczką małe kluseczki. Zagotować. Odcedzić .

Podawać zupę wkładając do niej główki szparagów i kluseczki. Dekorować gałązkami koperku.

file1276073184