Szparagowa z koperkowymi kluseczkami
Delikatna , kremowa , sezonowa zupka + kluseczki koperkowe – pycha.
Czas : 45 minut
Składniki :
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
- sól
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 kostki masła
Szparagi umyć , oczyścić .Odkroić główki .Resztę pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody.Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować lub przetrzeć przez sito .
Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować ( 5 minut od zagotowania ) ugotować główki szparagów. Odcedzić .
Zmiksowaną zupkę zaciągnąć śmietanką. Dodać 2 łyżki pokrojonego koperku .Doprawić do smaku .
Zagotować 1/2 szklanki wody z 1/4 kostki masła , szczyptą soli i usiekanym koprem. Wsypać mąkę i gotować mieszając aż zrobi się szkliste i będzie odstawać od garnuszka. Zestawić z gazu. Dodać jajko i ucierać na gładko. Odstawić na 15 minut.
Zagotować osolona wodę i kłaść na wrzątek łyżeczką małe kluseczki. Zagotować. Odcedzić .
Podawać zupę wkładając do niej główki szparagów i kluseczki. Dekorować gałązkami koperku.