szparagi zapiekane

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

500 g białych i zielonych szparagów
80 g gotowanej ośmiornicy
1 mała, pokrojona w kostkę cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietany 36%
60 g sera gorgonzola
50 g suszonych pomidorów
40 g świeżo tartego parmezanu
100 ml białego wina
½ łyżeczki soli czosnkowej Prymat
Szczypta gałki muszkatołowej Prymat
Sól, cukier do smaku

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru (każdy rodzaj osobno). W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek, podlać winem, dodać ser, a gdy się rozpuści wlać śmietanę. Sos doprawić do smaku solą czosnkową i gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania do sosu dodać pokrojone w cienkie paseczki /julienne/ suszone pomidory oraz pokrojoną w plasterki ośmiornicę.

Szparagi przełożyć do żaroodpornego naczynia, obficie polać sosem i posypać parmezanem. Piec 15 minut w temperaturze 180ºC.

na podstawie: www.prymat.pl