szparagi zapiekane

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

500 g białych i zielonych szparagów
80 g gotowanej ośmiornicy
1 mała, pokrojona w kostkę cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietany 36%
60 g sera gorgonzola
50 g suszonych pomidorów
40 g świeżo tartego parmezanu
100 ml białego wina
½ łyżeczki soli czosnkowej Prymat
Szczypta gałki muszkatołowej Prymat
Sól, cukier do smaku

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru (każdy rodzaj osobno). W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek, podlać winem, dodać ser, a gdy się rozpuści wlać śmietanę. Sos doprawić do smaku solą czosnkową i gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania do sosu dodać pokrojone w cienkie paseczki /julienne/ suszone pomidory oraz pokrojoną w plasterki ośmiornicę.

Szparagi przełożyć do żaroodpornego naczynia, obficie polać sosem i posypać parmezanem. Piec 15 minut w temperaturze 180ºC.

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...