Szparagi z grilla z dressingiem słodko-kwaśnym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 14 zielonych szparagów
- 7 plasterków boczku
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki startego sera dojrzewającego (u mnie Rubin)
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i obrać w 1/3 wysokości. Każdy szparag szczelnie owinąć połową plastra boczku. Tak przygotowane szparagi ułożyć na tacce grillowej i polać oliwą. Położyć na rozgrzanym grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować przez ok. 20 minut, a pod koniec grillowania odkryć je, by ładnie się zrumienił boczek.
Ocet wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Doprawić pieprzem.
Szparagi ułożyć na talerzach, polać dressingiem, posypać serem i kolendrą.