Szparagi z grilla z dressingiem słodko-kwaśnym

24 maja 2016, dodał: edith
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 14 zielonych szparagów
  • 7 plasterków boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki startego sera dojrzewającego (u mnie Rubin)
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo zmielony pieprz

file1402554994

 

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i obrać w 1/3 wysokości. Każdy szparag szczelnie owinąć połową plastra boczku. Tak przygotowane szparagi ułożyć na tacce grillowej i polać oliwą. Położyć na rozgrzanym grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować przez ok. 20 minut, a pod koniec grillowania odkryć je, by ładnie się zrumienił boczek.
Ocet wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Doprawić pieprzem.
Szparagi ułożyć na talerzach, polać dressingiem, posypać serem i kolendrą.