Sznycle z indyka w płatkach kukurydzianych

11 września 2013, dodał: lipstick
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

500 g piersi z indyka
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka bułki tartej
2 jajka
½ szklanki mleka
2 łyżki mąki
Sól
Biały pieprz Prymat do smaku
Olej słonecznikowy do smażenia
400 g frytek mrożonych do pieczenia w piekarniku
1 cytryna

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso z indyka pokroić na równe kawałki, lekko rozbić, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą połączyć z rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi. Jajka rozbić na talerzu i połączyć z mlekiem. Sznycle oprószyć z obu stron mąką, obtoczyć w jajku, a następnie w panierce z płatków i bułki, mocno dociskając, aby nie odpadły od mięsa. Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso na małym ogniu z każdej ze stron, a następnie osączyć z tłuszczu używając papierowego ręcznika.
Tak przygotowane sznycelki z indyka podawać z cząstkami cytryny, upieczonymi bez tłuszczu frytkami, keczupem bez konserwantów i ulubioną surówką dziecka.