Szaszłyki z kurczaka z kaszą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– podwójna pierś z kurczaka
– szklanka kaszy jaglanej
– cukinia
– czerwona cukinia
– pół pęczka natki
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– łyżeczka papryki
– sól, pieprz, oliwa
Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, mieloną papryką, łyżeczką ziół prowansalskich, posiekana natką, szczyptą soli i pieprzu. Chłódź około 30 minut. Nadziej na patyczki. Ułóż na blasze, piecz 25 minut (180 stopni C) Cukinię pokrój w słupki, cebulę w półplasterki, paprykę w kostkę, warzywa smaż około 3 minuty na 4 łyżzkach oleju. Dodaj posiekany czosnek i smaż 5 minut. Dopraw pozostałymi ziołami, solą i pieprzem. Kaszę ugotuj do miękkości w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić na sitku, przełożyć na półmisek.