Tort Boisko

21 września 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Biszkopt I

5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Biszkopt II te same składniki plus 2 łyżki kakao

1 szklanka musu mirabelkowego
1 słoik nutelli z jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 masa waniliowa z torebki (dowolnej firmy)
1 szklanka mleka
1 kostka masła
Do nasączenia – herbata z cytryną
wiórki kokosowe
do przybranie figurki piłkarzy
piłki czekoladowe
masa cukrowa z pianek Marshmallows od Haribo:
1 opakowanie pianek (175 g)
1 łyżka wody
1/2 kg cukru pudru
zapach migdałowy
zielony barwnik

Z podanych składników upiec 2 biszkopty w blaszce prostokątnej. Po wystudzeniu przekroić każdy biszkopt na 2 części. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Wystudzić i wymieszać z 1 szklanką musu mirabelkowego. Przekładamy jak się będzie ścinać galaretka. Druga masa to masa z torebki, zrobić wedle przepisu na opakowaniu. Kolejna masa to nutella z jabłek własnej roboty. Przekładamy nasączone biszkopty na przemian, raz ciasto jasne, na to masa z nutelli, ciasto ciemne, na to masa z galaretką itd. Jak już mamy gotowe ciasto, wynosimy w chłodne miejsce i przystępujemy do masy cukrowej.

Pianki rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewając ale nie dopuszczając do wrzenia. Jak już się rozpuszczą, dodać barwnik zielony, zapach migdałowy i połowę cukru pudru. Wymieszać dokładnie i dodać resztę cukru. Zagniatać aż masa będzie jak plastelina i zacznie odstawać od ręki. Następnie rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, żeby się nie lepiło do wałka. Na wierzchu ciasto posmarować masłem i położyć cienko rozwałkowaną masę cukrową. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Udekorować figurkami piłkarzy i czekoladowymi piłeczkami. Świeczki też w kształcie piłeczek ładnie się prezentują.



file1262700639



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz