URODA I ZDROWIE

Szaszłyki z kurczaka z chutneyem rabarbarowym

14 sierpnia 2015, dodał: dusiowa

Składniki:
filet z piersi kurczaka (około pół kg)
duży jogurt naturalny
5 łyżek ketchupu łagodnego Pudliszki
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
chutney rabarbarowy:
2 gałązki rabarbaru
3 cebule
3/4 szklanki brązowego cukru
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki wody
płaska łyżeczka imbiru
szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić na długie paseczki – można filety delikatnie rozbić.
Przygotować marynatę mieszając jogurt z ketchupem Pudliszki, słodką papryką, solą i pieprzem.
Do marynaty wrzucić mięso i zostawić na min. godzinę.
Przygotować chutney: rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.
Rabarbar razem z cukrem, pokrojoną w kostkę cebulką, octem balsamicznym i wodą wymieszać w rondlu i zacząć podgrzewać.
Gdy zawsze dodać przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, pieprz czarny i gotować jeszcze przez 15 minut – co jakiś czas mieszać.
Przełożyć do słoiczka.
Na namoczonej wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać mięso formując fale.
Układać na grillu (z braku pogody użyłam elektryczny) i grillować po kilka minut z każdej strony.
Podawać z chutneyem rabarbarowym.

chutney: rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.

 

file1404487343

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zabiegi na zniszczone włosy
Kupuję tylko profesjonalne produkty fryzjerskie
BIO-Kosmetyki naturalne.
Na mnie dobrze działa seria z śliwką kakadu, mango i jaśminem. Stworzone...
Termometr
Ja mam termometr który fajnie działa, dobrze i szybko mierzy. Każda mama wie jakie...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
No i mamy powtórkę z wiosennych ograniczeń, mam nadzieję, że teraz sceptycy i antymaseczkowcy...