Szaszłyki z krewetkami i ananasem
Artykuł zewnętrzny
- Krewetki tygrysie
- ananas surowy lub z puszki
- marynata klasyczna do mięs i ryb Galeo
- papryka suszona w płatkach
- sos:
- 2 ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz
Krewetki czyścimy, myjemy, jeśli zamrożone to rozmrażamy, wrzucamy do woreczka, wlewamy olej, delikatnie mieszamy z krewetkami… Zostawiamy tak długo, jak możemy, ja wkładam do lodówki na noc. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki ananasa i krewetki. Obsypujemy papryką suszoną w płatkach. Grillujemy. Ja podaję z sosem czosnkowym: jogurt wymieszany ze zmiażdżonym czosnkiem, doprawiony solą i pieprzem do smaku – czosnkowy zawrót głowy gwarantowany :-)