Szarlotka z cydrem
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
100 g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
2 jajka
Nadzienie jabłkowe:
600 ml Cydru Lubelskiego
100 g cukru
1400 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy jajka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki. Cydr zagotowujemy z cukrem i cynamonem. Wrzucamy do niego połowę jabłek i gotujemy 3 minuty. Jabłka wyjmujemy a do gotującego cydry wrzucamy drugą część jabłek. Gotujemy kolejne 3 minuty, odcedzamy. Obgotowane jabłka pozostawiamy do wystygnięcia.
Z pozostałego cydru odlewamy 1/3 (możemy go wykorzystać do czego chcemy, nie będzie nam już potrzebny). Pozostałe 2/3 ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody (tak aby mąka się rozpuściła i nie było w niej żadnych grudek). Rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego cydru, Ciągle mieszając jeszcze chwilę gotujemy aż powstanie nam cydrowy kisiel. Studzimy.
Płatki migdałowe prażymy na złoto na rozgrzanej patelni. Dzielimy na pół.
Do jabłek dodajemy połowę płatków migdałowych oraz cydrowy kisiel. Wszystko razem mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy połową ciasta, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy drugą część uprażonych płatków migdałowych a następnie jabłka. Na wierzch na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 40 minut (aż wierzch ciasta będzie złocisty). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem.