Szarlotka w stylu EKO
Z babcinego kajetu lekko unowocześnione… , bo EKO :)
1. Zalać w misce owsiane muesli i szklankę płatków owsianych – ciepłą przegotowaną wodą. Mogą być same płatki, ale lepsze są, gdy doda się trochę wiórków kokosowych, rodzynek, orzechy. Wody tyle by nawet nie przykrywało – ma wsiąknąć.
2. Gdy masa napęcznieje wlać filiżankę stopionego masła ( olej z pestek winogron ale z masełkiem smaczniejsze). Na to mnóstwo startych jabłek ( Reneta – kwaskowate)i posypać cynamonem wg uznania.
3. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą. Włożyć masę z płatków na 1,5 cm. (Ona nie urośnie), a na nią jabłka. Piec w piekarniku w niskiej temp. do 150 stopni maks., przez nawet 1,5 godz.
4. Po upieczeniu mozna przyozdobić niskotłuszczową śmietanką EKO i udekorować listkiem mięty. Smacznego!
Ciekawostka makrobiotyki – jabłka długo prażone same „oddają cukier”. Robią się słodkie i nie potrzeba słodzić.