Świąteczne ciasteczka-przepisy na pierniczki i nie tylko

10 października 2022, dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

Aromat pieczonych domowych ciasteczek jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Zapachy dochodzące z kuchni skutecznie podgrzewają świąteczną atmosferę. Aromat cynamonu i innych przypraw korzennych, pomarańczy, wanilii to coś, co nadaje świątecznym przygotowaniom wyjątkowego klimatu.

pierniczki

Najbardziej ze Świętami kojarzą się pierniczki. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- przygotować je mogą nawet najmłodsi. A wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych.

po

Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą zrobić się twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub na choinkę jako oryginalna i pyszna dekoracja. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka.

Pierniczki I

bbb

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
5 łyżek ciepłego mleka

Przygotowanie:

W rondlu podgrzewamy masło z miodem i cukrem, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki. Następnie do mąki dodajemy przestudzone masło z miodem i jajko. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy stopniowo po łyżce mleka. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne.

Pierniczki II

 cc

  1. Składniki:

     
    125g masła
    250g miodu
    20g przypraw do pierników
    75g cukru
    2 jajka
    500g mąki
    5g proszku do pieczenia
     

    Przygotowanie:

     
    Masło z miodem roztapiamy w garnuszku, dodajemy przyprawę do pierników. Z 50g cukru robimy karmel z odrobiną wody i łączymy z masłem, miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie wałkujemy ciasto na płaty grubości 0,5cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni. Dekorujemy wg uznania.

    Lebkuchen

    ppp
    Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Miękkie, rozpływające się w ustach, z wyraźną cytrusową nutą, delikatnie ciągnące się w środku. Nie wymagają długiego leżakowanie, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach.

     

    Składniki:

     
    250 g mąki pszennej
    85 g mielonych orzechów laskowych, włoskich i migdałów
    3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    200 ml płynnego miodu
    85 g masła
    skórka otarta z pomarańczy i cytryny
     

    Przygotowanie:

     
    Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce.
    W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy.
    Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą spłaszczamy kulki także zwilżamy wodą.
    Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.
    Wystudzone pierniczki lukrujemy.

    Świąteczne ciasteczka cynamonowe

     pier2
    Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.
     

    Składniki:

     

    1 jajko

    100 g masła

    1/2 szklanki cukru

    1/2 szklanki miodu

    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    3 szklanki mąki

    1/2 łyżeczki sody

    2 łyżeczki cynamonu

    szczypta soli

     

    Przygotowanie:

     

    W garnuszku roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy.

    Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.

    Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

     

    Ciasteczka z landrynkowymi witrażami

    pier3

    Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. A gdyby tak wrócić do jadalnych ozdób? Ciasteczka z landrynkowymi witrażami będą wspaniale zdobiły świąteczne drzewko.

    Składniki:

     
    300 g mąki
    100 g cukru
    szczypta soli
    1 płaska łyżka kakao
    1 jajko
    200 g zimnego masła
    około 20 kolorowych landrynek

     Przygotowanie:

     
    Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.
    Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego z papieru do pieczenia wycinamy nożem ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczkach robimy dziurki na tasiemkę (sprawdzi się tu słomka do napojów), będziemy mogli powiesić je na choince. Wycinamy też ażury w dowolnych kształtach. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciasteczka.
    Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. W tym czasie segregujemy landrynki wg kolorów. Każdy kolor osobno kruszymy w malakserze lub tłuczkiem do mięsa na niezbyt drobne kawałki.pier4
    Wyjmujemy ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok).
    Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone w wycięte w ciastkach ażury stopią się podczas pieczenia i utworzą kolorowe, szkliste ozdoby.
    Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, po 5 minut zdejmujemy ciasteczka razem z pergaminem z blaszki i odkładamy do wystygnięcia.

    Pierniczki alpejskie z nadzieniem

     

    Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest to dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką wytnijcie pierniczki.

     
    pier5

    Składniki:

     
    500 g mąki pszennej
    4 żółtka
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżki kakao
    100 ml gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    120 g masła
    200 g miodu
    dżem truskawkowy
    Do dekoracji:
    200 g czekolady
    łyżeczka oleju
    złoty barwnik w sprayu

     

    Przygotowanie:

     

    Dzień przed pieczeniem:

     

    Kakao mieszamy z mąką w dużej misce i odstawiamy.
    Miód gotujemy z przyprawami korzennymi, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści, a potem wystygnie.
    Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy- śmietana zwiększy swoją objętość.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

    W dniu pieczenia:

     
    Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy część ciasta i wałkujemy na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy koła (większe od foremki, którą będziemy wykrawać pierniczki). Na środku każdego koła układamy łyżeczką odrobinę dżemu (ilość nadzienia w zależności od średnicy foremek). Każdego pierniczka przykrywamy takim samym kołem wykrojonym z ciasta. Lekko dociskamy, żeby brzegi się skleiły. Do każdego koła z nadzieniem przykładamy foremkę w kształcie gwiazdki i wykrawamy pierniczek. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjmujemy i studzimy na kratce.

     

    Polewa czekoladowa:

     

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z łyżką oleju. Wystudzone pierniczki zanurzamy w roztopionej czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia polewy. Na koniec możemy spryskać pierniki złotym barwnikiem w sprayu i z pozostałej czekolady zrobić esy floresy;)
     

    Ciasteczka owsiane z żurawiną

     pier6
    Bardzo kruche, pyszne ciasteczka owsiane z mąką razową i płatkami owsianymi. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Można do nich dorzucić orzechy, ulubione suszone owoce lub kawałki czekolady.
     

    Składniki:

     
    200 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru brązowego
    1 jajko
    1/2 szklanki pszennej
    2 szklanki mąki pszennej razowej
    1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    garść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki
     

    Przygotowanie:

    Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekujemy przed zdjęciem z blachy, potem studzimy na kratce.

    Kokosanki

     koko
    Bywa tak, że w trakcie przygotowań różnych smakołyków zostają nam białka jajek. W takich sytuacjach możemy je wykorzystać do przygotowania pysznych ciasteczek- kokosanek. Ich zaletą, poza smakiem, jest to, że nie wymagają dużego nakładu pracy.

     

    Składniki:

     
    4 białka
    szczypta soli
    250g wiórków kokosowych
    100g cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki białego rumu

    Przygotowanie:

     
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę. Następnie ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i mąkę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i rum. Z masy formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150 stopni C.
     

    Zobacz również:

  1. Świąteczne przepisy wigilijne na Boże Narodzenie Jak zrobić świąteczną kutię?