Sushi z kawiorem
Artykuł zewnętrzny
Jak samemu zrobić sushi – porady znajdziesz TUTAJ
Istnieją specjalne techniki a nawet szkoły uczące jak przygotowywać i podawać sushi, oto jeden z przepisów dla miłośników tego dania:
1) 3 łyżeczki czerwonego kawioru
2) 3 łyżeczki czarnego kawioru
3) 3 łyżeczki żółtego kawioru
4) 9 łyżek ugotowanego ryżu
5) 1 łyżeczka pasty wasabi
6) 9 pasków alg (wodorostów) nori o wielkości 10×4 cm
Ryż uformować w wałeczki i posmarować pastą wasabi,, każdy kawałeczek
ryżowy owinąć paskiem alg nori w taki sposób, aby wystawał on ponad ryż
na wysokość około 1 cm. Na wałeczek nałożyć łyżeczkę kawioru, gotowe
sushi układać na deseczce w grupach i udekorować zielonym listkiem.