Surówka w selera
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 seler korzeniowy wielkości dużego jabłka
- 1 średnia marchewka
- 1 duże jabłko Champion (bo soczyste, słodkie i nie ciemnieje tak szybko, ale można wziąć inne)
- 1/3 -1/2 szkl. dużych, jasnych rodzynek
- sok z 1 dużej cytryny
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, cieniutko obieramy. Jabłko też myjemy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Rodzynki sparzamy. Selera ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu skrapiamy sokiem cytrynowym aby nie ściemniał. Tak samo ścieramy marchewkę i jabłko, mieszamy razem z selerem. Dodajemy rodzynki, olej, cukier i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.