Superfood – jedzenie o super właściwościach

2 lutego 2018, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Co kryje się pod produktami chlubnie nazywanymi superfood, cóż takiego „super” możemy w nich znaleźć i jak wkomponować je w swoją dietę?  Być może przeglądając internet lub wczytując się w artykuły o zdrowym żywieniu natknęliście się na określenie superfood, używane w kontekście pożywienia o specjalnych, pro-zdrowotnych właściwościach, spowalniających starzenie się czy wspomagające zdrowe odchudzanie. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co w nich takiego „super” i jak konkretnie oddziałują na nasz organizm? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Należy zacząć od zaznaczenia, że nie istnieje żadna wyszczególniona lista czym jest superfood, a czym nie jest. Ogólnie uznaje się, że pod tym określeniem kryje się nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego o naukowo potwierdzonych specjalnych właściwościach, którą wyróżnia wyjątkowo bogaty zestaw witamin i składników. Regularnie spożywana superżywność pozytywnie oddziałuje na pracę całego organizmu, ma właściwości o potencjale antynowotworowym, wzmacniającym odporność i krążenie. Termin ten jest powszechnie stosowany zarówno przez ekspertów do spraw żywienia, dietetyków jak i marketingowców, którzy w dobie powszechnego zainteresowania zdrowym stylem życia nakłaniają do kupna swoich produktów.

 

Kupując superżywność powinniśmy przede wszystkim kierować się jakością, wybierać produkty nieprzetworzone, naturalne i z certyfikowanych upraw. Superfood z założenia ma także stanowić jedynie dodatek do diety. Wiele osób jednakże ma nierealistyczne oczekiwania wobec tych produktów, wierząc, że uchronią one ich od chorób przewlekłych czy innych problemów zdrowotnych. To tak nie działa. Jeżeli cała nasza dieta opiera się na śmieciowym jedzeniu, żadne superfood nie pomoże. Jeśli jednak staramy się utrzymać zbilansowaną dietę, pełną warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, zdrowych tłuszczów i białka, dołączenie do naszego jadłospisu kilku ulubionych superfood z pewnością nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie – pomoże. Warto włączyć je do swojej codziennej diety nie tylko ze względów zdrowotnych – bardzo często jest to pożywienie bardzo smaczne, mogące urozmaicić standardowe śniadanie czy inne posiłki.

Superżywność pochodzi z całego świata, a lista superproduktów jest niezwykle długa. Oto 10 przykładów produktów zaliczanych do superfood:

Awokado – doskonałe źródło nienasyconego tłuszczu poprawiającego poziom cholesterolu, zmniejszającego ryzyko chorób serca i wspomagającego mózg. Zawiera witaminę E, silny przeciwutleniacz oraz witaminę B6, pozytywnie oddziałującą na skórę. Awokado warto dodać do sałatek albo zrobić z niego guacamole.

Nasiona chia (szałwia hiszpańska) – te małe ziarenka o wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego, wapnia, magnezu i żelaza wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Działają też przeciwzapalnie. Doskonale komponują się z jogurtem lub jako dodatek do owsianki, tworząc konsystencję puddingu.

Płatki owsiane – wyróżniają się sporą zawartością białka, błonnika, żelaza, witaminy B1 i wysokiej jakości węglowodanów potrzebnych nam a rozpoczęcie dnia. Poprawiają metabolizm i obniżają poziom cholesterolu. Zastosowanie ich jest niezwykle szerokie – od owsianek, przez zdrowe ciastka aż do mininaleśników, które można z nich przyrządzić.

Jarmuż – pełen betakarotenu, witamin C i K oraz kwasów tłuszczowych omega 3. Pomaga zwiększyć odporność i jest bardzo dobrym wegańskim źródłem wapnia. Ze względu na niską kaloryczność, często polecany jako składnik diet odchudzających. Zapobiega chorobom serca oraz działa antyzakrzepowo. Wspaniale komponuje się w sałatkach z orzechami oraz w zielonych koktajlach.

Łosoś – bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, witamin A, nazywaną „witaminą młodości”, B i D oraz minerałów: żelaza, wapnia, fosforu czy selenu, zwalczającego uszkodzenia komórek. Łosoś może stanowić dobry dodatek do obiadu, warto zastąpić nim od czasu do czasu mięso. Przy zakupie łososia należy sprawdzać na jego źródło i zwrócić uwagę na to, by hodowla, z której pochodzi była hodowlą ekologiczną (!).

Kiełki – lucerny, rzodkiewki, rzeżuchy czy soczewicy… stanowią zastrzyk m.in. witamin B, C i D i betakarotenu, a także żelaza, jodu czy wapnia. Stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka oraz kwasów tłuszczowych omega 3. Dużą zaletą jest to, że każdy znajdzie w nich coś dla siebie ze względu na to, że istnieje wiele ich rodzajów. Świetnie smakują jako dodatek do sałatek lub kanapek.

Woda kokosowa – nie należy mylić jej z mleczkiem kokosowym. Woda kokosowa to przejrzysta ciecz produkowana z zielonych kokosów o przyjemnym zapachu. Ma bogate właściwości odżywcze, uznawana jest także za izotonik (dobrze nawadnia organizm) – polecana zatem sportowcom. Ponadto, woda kokosowa szczyci się właściwościami antybakteryjnymi i antyalergicznymi.  Płyn nie zawiera laktozy, może być więc stosowany w diecie beznabiałowej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli czy dań kuchni chińskiej.

Czosnek – aromatyczny czosnek, dobrze znany nam w polskiej kuchni, jest również jednym z produktów superfood! Najlepiej znany z właściwości przeciwzapalnych i często stosowany w medycynie naturalnej jako zamiennik antybiotyku dzięki zawartości allicyny, której najwięcej znajduje się w świeżo zebranym czosnku. Czosnek działa również przeciwzakrzepowo i ma pozytywny wpływ na układ sercowo naczyniowy.

 

Orzechy włoskie – warto wspomnieć, że każdy rodzaj orzechów zawiera zdrowe tłuszcze roślinne, których często brak nam w diecie. Już trzy orzechy włoskie są w stanie zapewnić nam dzienną dawkę kwasów omega 3! Poza tym w ich składzie znajdują się związki unieszkodliwiające substancje rakotwórcze. Ponadto, orzechy włoskie usprawniają pracę mózgu, zwalczają nadpotliwość, leczą żylaki, hemoroidy i mają pozytywny wpływ na skórę. Warto włączyć je do diety jako zwykłą przekąskę lub dodatek do sałatek.

 

Oliwki i oliwa z oliwek – ten śródziemnomorski skarb wspomaga metabolizm poprzez stymulowanie wątroby do wydzielania kwasów żółciowych, dzięki czemu wątroba oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Zawierają witaminę A poprawiających stan włosów, skóry i paznokci. Oliwki obniżają również poziom złego cholesterolu. Marynowane oliwki świetnie pasują do różnego rodzaju sałatek.

 

zobacz również:

Jagoda kamczacka – właściwości dla zdrowia i gdzie kupić

Co to są owoce goji?

Jagody acai – właściwości i zastosowanie

Pistacje a nowotwory

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.