Orzechy pistacjowe są nie tylko smaczne, aromatyczne i słodkie (chociaż najczęściej kupujemy je w soli), ale też niezmiernie zdrowe. Najnowsze badania naukowców dowodzą, że codziennie jedzenie pistacji znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zachorowania na nowotwory! Orzeszki te warto jeść również dlatego, że obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i regulują pracę serca. Porcja pistacji dostarcza:
– magnes
– potas
– witaminy z grupy B oraz E
Jedyny minus: 100 gram zwiera prawie 590 kcal, tak więc są bardzo kaloryczne. Osoby na diecie muszą wziąć to pod uwagę.
Pistacje pasują do wielu deserów. Oto połączenie, tak łatwe i przyjemne, że trudno się oprzeć: pucharek pistacjowy. Wrażenia smakowe, także są zaskakujące.
Składniki:
– 2 szklanki malin
– garść pistacji
– galaretka cytrynowa
– 2 łyżki soku z cytryny
– cukier waniliowy
– cukier do smaku
– mielone goździki
– serek bez dodatków
Maliny zasypać cukrem, dodać sok z cytryny zagotować, dodać 2 łyżki galaretki, zamieszać, pozostawić do ostygnięcia. Posypać mielonymi goździkami. Bieluch wymieszać z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Owoce przełożyć do pucharków, zalać serkiem. Ozdobić owocami malin i pistacjami.
zobacz również:
- Winogrona – pomysłowe przepisy na różne dania
- Jagody acai – właściwości i zastosowanie
- Jagody goji – najzdrowsze owoce świata
- Zielony jęczmień – właściwości zdrowotne