Suflet herbaciany
Składniki:
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki masła,
4 jajka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
1 łyżka herbaty czarnej granulowanej Irving Daily Granulated
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny,
2 łyżki bułki tartej.
Herbatę zaparzyć w szklance wrzątku, przecedzić, a następnie schłodzić. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Następnie, mieszając, rozprowadzić ją zimną herbatą, a gdy zgęstnieje, dodawać po jednym żółtku, mieszając i nie doprowadzając masy do wrzenia. Zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Białka z dodatkiem soli ubijać, aż do osiągnięcia sztywnej piany. Na zakończenie ubijania dodać kilka łyżek cukru i delikatnie połączyć z masą. Formę do sufletu (albo małe formy) wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wypełnić masą. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i natychmiast podawać, nim suflet opadnie. Można polać syropem wiśniowym, malinowym lub truskawkowym.