Steki z łososia w cytrynowym chili

11 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 steki z łososia
  • olej z pestek winogron
  • sok z 2 dużych cytryn
  • 2 pełne łyżki ,,Sosu chili z cytryną ,, ( Tao-Tao )
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła

Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , soku z cytryny, Sosu chili z cytryną i 1/2 łyżeczki pieprzu .

Steki ułożyć w wąskim pojemniku. Zalać marynatą i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .

Na patelni rozgrzać olej z masłem . Steki posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano z obu stron .

Podałam z ryżem gotowanym na bulionie warzywnym ( z kostki ) ze szczyptą kurkumy i surówka z kapusty pekińskiej.

file1294781875