Steki z łososia na cytrynowym groszku
Delikatne, bardzo aromatyczne mięso z łososia wspaniale łączy się ze smakiem doprawionego cytrynowo groszku.
Czas : 30 minut + macerowanie łososia
Składniki :
- 1 duży stek z łososia ( lub 2 mniejsze )
- 1 puszka konserwowego groszku
- 2 cytryny
- olej z pestek winogron ( lub słonecznikowy ) do smażenia
- 1 łyżka masła
- 2/3 łyżeczki Lemon Curd ( lub zamiennie 1/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej , szczypta cukru pudru , odrobina soku z cytryny )
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
- mąka do oprószenia ryby
Steki umyć , osuszyć , ułożyć w pojemniczku. Zalać zmieszanymi z wyciśniętym z cytryn sokiem 2 łyżkami oleju. Posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem ( ok. 1/3 łyżeczki ). Zostawić w lodówce na ok. 2 godziny .Wyjąć. Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Rozgrzać na patelni olej i usmażyć rybę na rumiano przewracając w trakcie smażenia na drugą stronę .
W czasie kiedy ryba się smaży odcedzić groszek . Na drugiej patelni rozpuścić masło. Wsypać groszek. Podgrzać . Doprawić do smaku solą , Lemon Curd ( lub sokiem cytrynowym, cukrem pudrem, skórką cytrynową).
Ułożyć na groszkowym sosie łososia, przykryć pokrywką i trzymać na małym gazie 5 minut.
Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem .Można podać dodatkowo mieszankę sałat z cytrynowym dresingiem .Można też podać z makaronem Tagliatelle lub kluskami Udon zmieszanymi z rozpuszczonym masłem.
Gwoli wyjaśnienia skąd w przepisie Lemon Curd . U mnie konfitury używane są bardziej jako składnik marynat do mięs lub dresingów do sałat niż jako dodatek do pieczywa .Słodko-kwaskowaty o cytrynowym smaku Lemon Curd spełnia jak dla mnie doskonale wymagania takiej przyprawy .Co nie zmienia faktu , że będziemy go również podjadać z kruchymi ciasteczkami , naleśnikami , tostami .
Dodatkowo dałam aperitif z Rieslinga z wodą gazowaną i plasterkiem cytryny ( słaby ).