Stek z kalafiora – przepis na zdrowy obiad!
Kotlety mięsne to tradycyjnie podstawa wielu dań obiadowych. Jednak latem chcemy jeść dużo lżejsze potrawy, a popularność kuchni roślinnej wskazuje na stopniową zmianę nawyków żywieniowych Polaków. Stek z kalafiora doskonale smakuje, więc jest dobrą alternatywą dla mięsa, które powinniśmy ograniczać w codziennej diecie. Jak przyrządzić to danie, by smakowało całej rodzinie?
Aby przyrządzić stek z kalafiora potrzebujemy patelnię i kilka składników, które zwykle mamy w kuchni:
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2-3 jajka, najlepiej z wolnego wybiegu lub ekologiczne
pół szklanki mąki
100 ml słodkiej śmietanki 30%
sól i przyprawy – wg uznania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Umyć i odsączyć z wody kalafior, odciąć zielone części z liśćmi i podzielić na różyczki. Pokroić je na wąskie plastry i doprawić je przyprawami oraz solą. W misce wymieszać jajka z mąką, dodając śmietankę, by powstało ciasto o gęstości jak na naleśniki. Rozgrzać olej na patelni, a następnie każdy z plastrów moczyć w cieście i obsmażać po kilka minut z każdej strony, aby je zrumienić. Podawać na ciepło – doskonale pasują np.np. do sałatki, ziemniaków, czy kaszy.
A Wy jak najczęściej przyrządzacie kalafiora? Dajcie znać w komentarzach!