Stek z dipem czosnkowym
Składniki na 4 porcje:
500g plastrów karkówki lub szynki,po 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
keczupu,
musztardy i oleju,
łyżka miodu,
sól,
pieprz,
gałka musztardowa,
po dwie łyżki cynamonu i bazylii,
przyprawa do karkówki Appetita DIP,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
sól,
po łyżce posiekanego majeranku i szczypiorku,
łyżka majonezu,
2 ząbki czosnku,
sok z cytryny,
biały pieprz,
1/2 świeżego ogórka.
Przyrządzanie:
Mięso umyć i osuszyć.Połączyć koncentrat pomidorowy z keczupem,musztardą,olejem i miodem. Dodać po szczypcie przypraw i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso z jednej i drugiej strony, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.Steki grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok.20 min. Ogórka umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Odstawić na 10 min,a następnie odlać powstały sok. Jogurt wymieszać z majonezem. Do kremu dodać osączonego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany majeranek i szczypiorek. Wszystko starannie wymieszać. Dip doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Upieczone steki doskonale smakują z sosem czosnkowym i pieczonymi młodymi ziemniaczkami.