Marynowany okoń z prawdziwkami
Artykuł zewnętrzny
Okoń nilowy jako Wigilijne danie- a czemu nie ?
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
- 2 porcje filetów z okonia nilowego
- olej słonecznikowy
- 2 łyżki masła
- sok z 2 cytryn
- pieprz kolorowy grubo mielony
- sól
- mąka do oprószenia
- 6 kapeluszy prawdziwków
Zmieszać sok z cytryn z olejem ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .
Ugotować prawdziwki w małej ilości wody .Odcedzić ( wywar użyć np. do kapusty z grzybami ) .
Rozgrzać na patelni olej z masłem . Włożyć borowiki i chwilę smażyć przewracają kilka razy . Zdjąć grzyby z patelni . Filety oprószyć mąką . Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni . Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano .Dołożyć grzyby ( 2 kapelusze pokroić w paseczki- 4 zostawić w całości ) .
Bardzo smaczna alternatywa dla karpia .