Spaghetti z pomidorami i bazyliowym pesto

27 marca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • ok. 10  pomidorków koktajlowych
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • ok. 100 ml oliwy
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Odłóż dwie gałązki bazylii do dekoracji. Oderwij same listki bazylii i dokładnie je umyj. Następnie liście bazylii, pokrojony czosnek i lekko podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe przełóż do blendera. Miksuj powoli wlewając oliwę. Dodaj 3 łyżki startego parmezanu i zmiksuj na jednolita masę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i dokładnie osącz.

Pomidorki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone pomidorki i smaż 3 minuty. Następnie dodaj bazyliowe pesto i smaż razem jeszcze przez chwilę. Makaron dodaj do sosu i wymieszaj.

Spaghetti przełóż na Telerze. Podawaj posypane posiekana bazylią i posypane tartym parmezanem oraz udekorowane listkami bazylii.

file1364380897