Spaghetti z cukinią i pomidorami
Składniki (4 porcje):
– 500 g makaronu spaghetti
– ½ kg cukinii
– duża cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 duże pomidory malinowe lub 10 pomidorków koktajlowych
– sól
– świeżo mielony czarny pieprz
– 2 łyżki natki pietruszki
– 2 łyżki koperku
– 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Makaron spaghetti ugotować al dente z solą i odcedzić. Cukinie obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w talarki lub półtalarki, można też ją przygotować w formie cienkiego makaronu za pomocą specjalnej obieraczki. Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżone ze solą ząbki czosnku podsmażyć na oliwie, ale nie rumienić. Dodać cukinię i dusić ok. 10 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w grubą kostkę (jeśli są to pomidory koktajlowe nie ma takie potrzeby). Dodać do cukinii i dusić 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na ułożony na talerzu makaron wyłożyć cukinię z pomidorami, posypać natką i koperkiem, posypać startym parmezanem. Smacznego!