Spaghetti z buraczanym pesto
Artykuł zewnętrzny
skladniki:
500 g makaronu spaghetti
3 buraki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki tartego sera grana padano
1/2 limonki
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz Kamis
Wykonanie
Buraki gotujemy w skórce aż będą miękkie. Po czym studzimy,obieramy i kroimy na małe kawałki.
Przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek,orzechy i wyciśnięty sok z limonki. Miksujemy.
Dodajemy starty ser.Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Spaghetti gotujemy.Odcedzamy.
Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.