Spaghetti all`arrabiata
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 strączki suszonej chili
– 4 łyżki oliwy
– 1 duża puszka pomidorów w zalewie
– 50 dag makaronu spaghetti
– łyżka siekanej bazylii i natki pietruszki
– 3 łyżki startego parmezanu
– szczypta cukru, sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek drobniutko pokrojony oraz pomidory z puszki, posypać pietruszką i bazylią a na koniec startym parmezanem. Doprawić do smaku. Ugotować makaron: do wrzącej wody włożyć spaghetti, uwaga: nie dolewać oliwy bo spłynie sos, gotować max 8 minut. Wyjąć (nie hartować zimną wodą bo „ucieknie” skrobia), polać sosem i zajadać. Smacznego!