Sos vinegret na oleju rzepakowym
Artykuł zewnętrzny
Niedawno za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy oraz fajny, mały shaker. W przesyłce znalazły się też materiały na temat oleju rzepakowego (informacje te można znaleźć także na stronie pokochajolejrzepakowy.pl).
Szczerze mówiąc, do tej pory nie doceniałam tego oleju. Wydawało mi się, że zdrowy olej rzepakowy to jedynie olej nierafinowany, rzadziej spotykany w sklepach. Okazuje się jednak, że proces rafinacji na celu usunięcie lub maksymalne zmniejszenie stężenia substancji niekorzystnych dla naszego zdrowia (np. metali ciężkich). Co prawda w jego trakcie traci się również niewielką część korzystnych substancji, ale nie wpływa to na zawartość kwasów tłuszczowych. Ponadto rafinowany olej ma neutralny smak i zapach, więc nadaje się do przygotowania wielu potraw. Co najważniejsze olej rzepakowy cechuje duża zawartość wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3.
Zachęcona tymi informacjami o oleju rzepakowym, postanowiłam wykorzystać go do zrobienia sosu vinegret (zwykle stosowałam olej z pestek winogron). Wcześniej użyłam go do smażenia solonego grochu z patelni.
Sos vinegret
Składniki (na ok. 1/2 główki sałaty lodowej):
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny (lub np. octu jabłkowego)
1 łyżeczka musztardy
1-2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
Do shakera (lub do słoiczka) wlać olej, sok z cytryny, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, musztardę i przyprawy. Shaker / słoiczek zakręcamy i kilkakrotnie wstrząsnąć. Uzyskanym jednolitym sosem polać umyte, osuszone, porwane liście sałaty. Wymieszać i od razu podawać.
Testowała:
Elżbieta – Przepisy, testowanie nowości spożywczych, akcesoriów kuchennych.
Prowadzi bloga: http://szalonapatelnia.blogspot.com/