Sos gulaszowy z mączką grzybową i razowcem

4 listopada 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

W sumie bardzo prosty sos . Ciekawy ze względu na możliwość wykorzystania suchych kawałków razowego chleba i bardzo drobno połamanych kawałeczków suszonych grzybów .

Czas : 2 godziny

Składniki :

30 dag chudego mięsa z łopatki ( lub od szynki )

4 cebule

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

3 łyżki mączki grzybowej

2 kromki zmielonego suszonego razowca

sól

pieprz mielony

2 łyżeczki mielonej papryki

maggi w płynie

4 szklanki wody

Pokroić mięso i cebulę w kostkę ( jak na gulasz ) .Wrzucić do garnka . Dodać ziele angielskie, i liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu i mielonej papryki .Zalać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce przez godzinę ( woda powinna odparowywać ) .Dodać mączkę grzybową .Dusić jeszcze przez 30 minut . Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym i papryką . Zagęścić sos zmielonym suchym razowcem .Zagotować .

Mączkę grzybową robię mieląc w młynku do kawy ( elektrycznym ) pokruszone kawałki suszonych grzybów .A piętki z razowca i kromki zbyt suchego razowca mielę w maszynce do mięsa i używam do zagęszczania sosów mięsnych ( trzeba tylko by się w sosie rozkleił ) .

file1257341406



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz