Sos Chimichurri
Klasyczny sos argentyński. Towarzyszy nie tylko mięskom, ale jest także podawany do pieczonych ziemniaków, warzyw i rozmaitych sałat . Najważniejsze składniki to natka pietruszki , czosnek, ocet winny i oliwa, reszta zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Chimichurri może być łagodny lub można do niego dodać papryczki, np. zieloną japaleno – nabierze wtedy mocno pikantnego smaku. To jego podstawowa, łagodna wersja:
Weź:
8 obranych ząbków czosnku,
2 pęczki pietruszki (same listki)
2/3 szklanki oliwy
4 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczkę soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) dokładnie zmiksuj, później stopniowo dolewaj oliwę. Sos należy koniecznie odstawić, aby „się przegryzł” , ale nie musi być to koniecznie lodówka.