Sos Chimichurri

17 sierpnia 2010, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

Klasyczny sos argentyński. Towarzyszy nie tylko mięskom, ale jest także podawany do  pieczonych ziemniaków, warzyw i rozmaitych sałat . Najważniejsze składniki to natka pietruszki , czosnek, ocet winny i oliwa, reszta zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Chimichurri może być łagodny lub można do niego dodać papryczki, np. zieloną japaleno – nabierze wtedy mocno pikantnego smaku. To jego podstawowa, łagodna wersja:

Weź:

8 obranych ząbków czosnku,

2 pęczki pietruszki (same listki)

2/3 szklanki oliwy

4 łyżki czerwonego octu winnego

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczkę soli

1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) dokładnie zmiksuj, później stopniowo dolewaj oliwę. Sos należy koniecznie odstawić, aby „się przegryzł” , ale nie musi być to koniecznie lodówka.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz