Sola z sosem pesto i ryżem (+ przepis na pesto z bazylii)

15 lipca 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 filety z soli (ok. 150 gram każdy)
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki pesto z bazylii
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 1 szklanka ryżu ( przygotowana według instrukcji na opakowaniu)
  • Mielona papryka

Sposób przygotowania:

Sole natrzeć po obu stronach solą i pieprzem do smaku. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej i masło. Dodać ryby i smażyć 1-2 minut z każdej strony, aż uzyska złoty kolor. W średniej misce wymieszać śmietanę, pesto i skórkę z cytryny. Wlać mieszaninę na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Ryż nałożyć na talerze razem z rybą polać sosem. Posypać papryką tuż przed podaniem.

Dla zainteresowanych przepis na pesto z bazylii:

Składniki:

  • pęczek bazylii
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Oderwać listki bazylii od gałązek, opłukać i osuszyć. Wrzucić do blendera razem z parmezanem, orzeszkami, obranym czosnkiem i solą do smaku. Zmiksować, dolewając tyle oliwy, aby otrzymać jednolitą masę.

Smacznego!

file1310740756