Sola z sosem pesto i ryżem (+ przepis na pesto z bazylii)
Składniki:
- 4 filety z soli (ok. 150 gram każdy)
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki pesto z bazylii
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 1 szklanka ryżu ( przygotowana według instrukcji na opakowaniu)
- Mielona papryka
Sposób przygotowania:
Sole natrzeć po obu stronach solą i pieprzem do smaku. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej i masło. Dodać ryby i smażyć 1-2 minut z każdej strony, aż uzyska złoty kolor. W średniej misce wymieszać śmietanę, pesto i skórkę z cytryny. Wlać mieszaninę na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Ryż nałożyć na talerze razem z rybą polać sosem. Posypać papryką tuż przed podaniem.
Dla zainteresowanych przepis na pesto z bazylii:
Składniki:
- pęczek bazylii
- 5 dag tartego parmezanu
- 5 dag orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Oderwać listki bazylii od gałązek, opłukać i osuszyć. Wrzucić do blendera razem z parmezanem, orzeszkami, obranym czosnkiem i solą do smaku. Zmiksować, dolewając tyle oliwy, aby otrzymać jednolitą masę.
Smacznego!